13. december 2010

Zoran Drvenkar: SORI


Zelo napet roman, poln presenetljivih obratov z izvirnimi idejami in koncem. Za tiste z dobrimi živci.
Štirje prijatelji, ki jim je v življenju bolj ali manj spodletelo, pridejo na plodno idejo: ustanovijo agencijo, ki prevzame nase opravičevanje in tako ljudem prihrani neprijetne občutke krivde, sramu in nelagodja. A nekega dne se v zgodbi pojavi truplo in naši junaki zabredejo v svet zločina …
Zoran Drvenkar po rodu Hrvat, sicer pa naturaliziran Nemec, je s svojimi romani za odrasle in mladino eden osrednjih sodobnih nemških pisateljev. Znan je tudi slovenskim bralcem, saj sta v slovenščino prevedena že dva romana: Povej, kaj vidiš in Cengiz & Koder (oba 2002).

Letos septembra je Zoran Drvenkar v Nemčiji za roman Sori prejel nagrado Glauser oz. Friedrich-Glauser-Preis, ki je poleg nemške nagrade za kriminalke (Deutscher Krimi Preis) najpomembnejša nagrada za to knjižno zvrst v nemškem literarnem prostoru.
Vir: Knjižne novosti Cankarjeve založbe, knjižne platnice.
ODLOMEK:
...." Zmeraj je težko, kadar se okolje ne spreminja z neko hitrostjo, kot se sam." ( str. 62)
....
..." Naključja si zanj iznajdbe ljudi, ki ne vedo, kaj bi v življenju. Kakor hitro je kaj narobe, postanejo nemočni. Če je vse v redu, iščejo pojasnila za vzroke dobrega. Manjka jim poguma, da bi rekli: To in to se mi dogaja, ker sem , kakršen sem. " ( str. 63)

Ni komentarjev: