12. februar 2011

Peter Russell: OD ZNANOSTI DO BOGA

Knjiga Od znanosti do Boga poleg zanimivega naslova nosi tudi zanimiv podnaslov: Skrivnost zavesti in pomen svetlobe.

Avtor nam ponuja čisto nov pogled na svet, ki zavest, poleg prostora, časa in materije, prepoznava kot temeljni del vesolja. Pokaže nam, da so vse sestavine že na svojem mestu in da nam ni treba odkriti nič novega. Le združiti moramo posamezne delčke in pokazala se bo nova slika resničnosti.

V knjigi najdemo tudi veliko zanimivih verzov priznanih filozofov in znanstvenikov, prvo poglavje pa začne takole:"Ljudje potujejo, da bi se čudili višini gora, velikanskim valovom morja, dolgim tokovom rek, prostranosti oceana, kroženju zvezd; in stopajo mimo sebe, ne da bi se čudili." (Sv. Avguštin)

Če si kdaj koli postavitve kakršno koli vprašanje glede življenja, vam knjigo toplo priporočam.

Na kratko o avtorju:

Peter Russell je diplomiral iz teoretične fizike, psihologije in računalniških ved na Univerzi v Cambridgeu. Med prvimi je programe osebnostnega razvoja predstavil poslovnemu svetu ter bil ključni govornik na številnih mednarodnih posvetih. Ustvaril je nekajkrat nagrajena videa "Prebujanje planeta" in "Sedaj", prav tako je avtor številnih knjig, med katerimi izstopajo uspešnice "Knjiga o možganih", "Ustvarjalni manager" in "Sedaj".

Alpha center, 2004, 125 str.

ODLOMKI:
"Vsaka resnice preide tri stopnje,
preden je priznana.
Na prvi doživi posmeh.
Na drugi ji nasprotujejo.
Na tretji jo imajo za samoumevno."
Arthur Schopenhauer ( str. 28)

"Vsemu, kar vidim...,
dajem le pomen, ki ga ima zame."
Tečaj čudežev

"Univerzum, ki ga čutila oblikujejo v meni, je prežet z mano. Svet je rojen iz mene, obstaja v meni, razpada v meni. " (iz Ashtavakra Gite) (str. 57).

"Snov izhaja iz uma in ne um iz snovi." ( str. 58)
Tibetanska knjiga o velikem osvobojenju

"Kant je trdil, da to velja tudi za prostor in čas. Resničnost prostora in časa se nam zdi nesporna. Kaže, da sta temeljni razsežnosti fizičnega sveta popolnoma neodvisni od naše zavesti. To, je dejal Kant, je zato, ker ne moremo videti sveta drugače. Človeški um je sestavljen tako, da je prisiljen graditi svoje izkustvo znotraj okvira prostora in časa. Toda prostor in čas nista temeljni razsežnosti osnovne resničnosti, marveč temeljni razsežnosti zavesti. " ( str. 59)

"Ljudi ne vznemirjajo stvari, marveč pogled, ki ga imajo nanje." Epiktet ( str. 95)

"Bog spi v kamnu,
sanja v rastlini,
zgane se v živali
in prebudi v človeku." ( Sufijski nauk) str.115

"Živeti je mogoče na dva načina.; kakor da nič ni čudež ali kakor da je vse čudež. Albert Einstein ( str. 106)

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Nov pogled na svet