22. april 2011

Dimitri Verhulst: BEDA STVARI

O avtorju: Dimitri Verhulst (1972) je otroštvo preživel v rejniških družinah in različnih ustanovah. Kot flamski pesnik in pisatelj je debitiral leta 1999 z zbirko kratkih zgodb Sosednja soba, ki govori o njegovem otroštvu. Njegov pesniški prvenec Ljubezen, razen če je označeno drugače (2001) je bil nominiran za Buddinghovo nagrado. V romanu Hotel Problematik (2003), s katerim se je prebil med bralce, nam avtor približa grenko vsakdanjost beguncev, ki v begunskem centru na severu Belgije čakajo na odločitve o njihovi usodi. Leta 2006 je objavil roman Beda stvari, v katerem bralca popelje v svet brez sramu in olike, v svet odtujenosti in socialnega dna.


Roman nas s svojo neposrednostjo prav šokira. V njem se menja perspektiva otroka in odraslega moškega. V bistvu gre v delu veliki meri za avtobiografske poteze. Po zavoženem zakonu je mati zapustila očeta in njega ter odšla v neznano. Oče se je preselil nazaj k svoji mami, kjer so že (ponovno) živeli njegovi bratje. Avtor odrašča v gostilnah ob popivanjih in pretepanjih moških. Če zabava le predolgo traja, prespi na biljardni mizi, dokler babica ne prijavi vsega skupaj socialni službi, ki ga da v rejniško družino. Kljub vsemu se deček čuti povezanega z strici in očetom, pripada klanu, ki stavi vse na čast oziroma svoje pojmovanje časti. Ko dobi premlad sina, se zgodba začne ponavljati. Oče nehote uvaja sina, tako kot je njega uvedel njegov oče, njega pa ded v moško družbo pijančevanja, kvantanja, vulgarizmov. Tragikomičnost situacij je neverjetna. Popolno dno od dna.



Avtor je mojster jezika.


Več preberi tukaj.


Založba Goga, 2008; 185 str.









1 komentar:

Unknown pravi ...

Pisatelj z izvrstnim jezikom prepleta v bedo smešne epizode. Beda postane komična in prijetna. Branje nas osrečuje do mere, da Verhulstom skoraj zavidamo njihovo povezanost, ki je v sodobnem svetu že kar precej primanjkuje.