24. avgust 2011

Gary Chapman: PET JEZIKOV LJUBEZNI



Pet jezikov ljubezni je odličen terapevtski priročnik za zdravljenje partnerskih, družinskih in prijateljskih odnosov. Teorija je zelo preprosta. Vsak človek ima svoj primarni jezik ljubezni, ki je lahko :
-besedna potrditev (kar pomeni, da oseba potrebuje vzpodbude, pohvale, ker je to njen jezik ljubezni),

-posvečeni čas ( oseba se čuti ljubljena, če z njo delimo čas, skupaj ustvarjamo, obiskujemo koncerte, se pogovarjamo, delimo konjičke),


-sprejemanje daril ( oseba pričakuje pozornost z darili, ki so lahko samo malenkosti, a ji dajejo vedeti, da mislimo nanjo),


-usluge ( oseba ceni in verjame, da jo ljubimo, če namesto nje opravimo določena dela kot so pomivanje posode, sesanje, kuhanje, pranje avta itd.)


-dotik ( oseba potrebuje veliko dotikanja, ker na ta način verjame, da jo ljubimo).

Če partnerja govorita isti jezik ljubezni, no problema, če pa ne, se morata naučiti tudi ljubezenskega jezika partnerja, če želimo ohraniti ljubezen v odnosu. Tudi, če se bomo poslužili vseh jezikov pri iskanju partnerjevega, ne bo nič narobe, kljub temu bomo odkrili, da je eden izmed njih kljub temu favoriziran.

ODLOMEK:
"Kritika je napačen način prošnje za ljubezen."

Postopek za določanje prvotnega jezika ljubezni.
1.Katero partnerjevo vedenje vas najbolj prizadene? Nasprotje tega, kar povzroča bolečino, je verjetno Vaš jezik ljubezni.
2. Za kaj najbolj pogosto prosimo partnerja? To so stvari, ki bi nam dale občutek ljubezni.
3. Na kakšen način izkazujemo partnerju svojo ljubezen? Vaš način izkazovanja ljubezni je verjetno tisti, za katerega ste prepričani, da bi osrečil tudi vas. ( str. 112)
















Ni komentarjev: