15. januar 2012

Miha Mazzini:DUHOVI


Deset vrhunskih kratkih zgodb, ki jih je enostavno treba prebrati.

ODLOMKI:
... "V Jugoslaviji poznega socializma, kjer sem odraščal, nikoli nisi kupil le kilogram česar koli; tisto, kar se je pojavilo trgovini, je bilo treba pograbiti zdaj, na zalogo, saj nisi vedel, kdaj se bo spet prikazalo. Tisto niso bile trgovine, marveč lovski revirji- vstopil si skozi vrata in ugibal, kaj boš ujel tokrat, če sploh kaj. Tu pa toliko vrečk, vsaka enako težka. In nikjer muh. Ni se mogel spomniti, če so letale po jugoslovanskih trgovinah. Verjetno. Kako dolgo bi morala razpadati nemška država, da bi se pojavile?"... ( str. 10)
..." Se mar moški v našem narodu napijejo tako pogosto, zato da lahko pokažejo, kar čutijo? Vendar to storijo na pretiran način slabih igralcev; spomnim se svojih pijanskih druženj dosmrtnih prijateljstev po prvi rundi, ki se spremenijo v ogorčena sovraštva po drugi in čudovite pomiritve po tretji, potem pa spet vse znova. In ko enkrat nisi več le moški, ki pije, marveč če še pijanec moškega spola, so tudi čustva šla in ostaneta le še groteskna sentimentalnost in nazadnje patetika."... (str. 26-27)
..." Naši koledarji so bili polni novoletnih in božičnih zabav, s partnerji in zanje, za stranke , sedanje in bodoče, in v svoji dolgoletni karieri sem se že naučil paradoksa: zabava na zabavo ne pelje v zabavnost, marveč v otopelost, utrujenost in malodušje, ki meji že na depresijo." ..( str. 107)
..."Predstavila se je in povedala, da dela kot pomožna tajnica; eno podjetje za upravljanje z resursi; kakor se zveneče imenujejo sodobni trgovci s sužnji, nam jo je posodilo pred meseci. "...
(str. 108)

Založba Goga, 2010, 126 str.

1 komentar:

Lektoriranje pravi ...

Izgleda vredno branja, še posebej v zimskem času.