16. januar 2013

Christopfer Isherwood: SAMEC



ODLOMKI: 
… »Jim je imel navado stokati, se pritoževati in delati hudiča iz navadnega prehlada, porezanega prsta, zlate žile. Vendar je imel Jim srečo na koncu, kar je edinkrat, ko res šteje. Tovornjak je rano prav zadel njegov avtomobil, ničesar ni čutil. In nikoli ga niso spravili na kraj, kot je ta. Njegovi zmečkani preostaniki jim ne bi bili b nobeno korist pri njihovih ritualih.« ( str. 79)

… »Prejšnjič mu je sestra povedala, da se Doris srečuje z duhovnikom, (Vzgojena je bila kot katoličanka). In seveda je na mizici poleg postelje knjižica, kičasta in ljubka kot božična razglednica: Križev pot…Ah, pa vendar , ko se ti pot zoži na širino te postelje, ko pred teboj ni ničesar, kar bi poznal, si še drzneš zavračati kateregakoli vodnika? Morda je Doris že vedela kaj o potovanju, ki jo čaka. A celo če predpostavljamo, da je in da bi se George lahko prisili in jo vprašal, mu ne bi mogla nikoli povedati  tistega, kar ve. To je namreč mogoče izraziti le v jeziku kraja, kamor je namenjena. Ta jezik pa – čeprav ga nekateri tako žčobudraje žebramo – v našem svetu nima pravega pomena, v naših ustih je le nabor besed.«…( str. 85)

… » Supermarket je še vedno odprt, še do polnoči se ne zapre. Žareče svetel je. Njegova svetlost daje zatočišče pred osamljenostjo in temo. Tu bi lahko v stanju zadržane negotovosti preživel cele ure in razmišljal o raznolikosti živil. Moj bog, koliko vsega je! Toliko blagovnih znamk v sijočih škatlah, in prav vse ti obljubljajo dober tek. Vsak izdelek na policah ti kliče: vzemi men, vzemi mene, in že zaradi same konkurence njihovih pozivov si lahko predstavljaš, da te nekdo hoče, celo ljubi. Ampak pozor -  ko se vrneš v svojo prazno sobo, ugotoviš, da te je lažni prilizovalni škrat oglaševanja spet zapeljal, ostanejo le karton, celofan in hrana. Ti pa nimaš več volje, da bi bil lačen.
    Ta bleščeči prostor v resnici ni zatočišče. Med njegovimi steklenicami in tetrapaki in pločevinkami se namreč v zasedi skrivajo pretresljivo živi spomini na obroke, za katere je nakupoval, jih kuhal in jedel skupaj z Jimom. Proti Georgu suvajo, ko sto mimo njih in potiska voziček. Bi se kdaj počutili res osamljeni, če ne bi nikoli jedli sami?
   Pa vendar, da bi rekel: nocoj ne bom jedel sam, mar ne bi bilo to smrtno nevarno?«...( str. 94)
 
… »Vendar je sam tako močno svojeglav, da se, še preden sploh naloži svoje nakupe v avtomobil, njegovo razpoloženje spet začne spreminjati. Se res hočem srečati z njo? Vpraša sam sebe, in potem: Kaj za vraga me je pripravilo k temu? Predstavlja si večer, ki bi ga lahko udobno preživel doma, pripravil bi si hrano, ki jo je kupil, potem pa legel na kavč poleg knjižne police in ob branju počasi postajal zaspan. Na prvi pogled je to povsem prepričljiv in očarljiv prizor domačega zadovoljstva. Šele čez nekaj trenutkov George opazi, da manjka nekaj, kar ga naredi praznega. Tisto, kar manjka na podobi je Jim, ki mu leži nasproti na drugem koncu kavča in prav tako bere. Zatopljena sta vsak v svojo knjigo, a se tako zelo v popolnosti zavedata navzočnosti drug drugega.« …( str. 96)

… »Oblikovan je v terase  in na njem cveti nekaj vrtnic. Vendar pa so žalostno zanemarjene, ko je Charley v enem od svojih depresivnih razpoloženj. Morajo zato trpeti tudi uboge cvetlice. Puščeno jim je bilo, da se razrastejo v preplet dolgih trnastih poganjkov, med njimi pa na gosto raste plevel.« …(str. 99)

… "Kot da ne bi bilo na sveti že tako dosti preveč razumevanja med ljubimci, še posebej razumevanja med ljubimci, ki ga slavijo pesmi in zgodbe, v resnici pa je tako mučno, da ga nobena  dvojica ne more prenesti brez rednih ločevanj in prepirov. Dobra stara Charley, pomisli, ko jima v njeni nastlani , ne preveč čisti kuhinji pripravlja odmerke, le kako bi lahko preživel vsa ta leta brez tvojega čudovitega pomanjkanja dojemanja? Le kolikokrat, ko sva te z  Jimom prišla  obiskat  po prepiru – se kujala , izogibala pogledom drug drugega, se pogovarjala samo preko trebe -, ti je uspelo, da si naju spet spravila skupaj, in to samo zato, ker se nisi zavedala, da je kaj narobe?«…( str. 103)

…»Jaz obstajam. Ne, tega noče reči. Takšno spogledovanje ju ni vedno, niti ko sta pijana. »Občutek krivde ni nikakršen razlog, da ostaneš niti da greš,« ji reče odločno, a prijazno. »Šteje edino, ali hočeš iti. Če hočeš iti , bi morala iti. Ne brigaj se za nikogar drugega.«
(str. 116) 

….»Vsa ta domačnost dandanes je res zlagana. Pretvarjanje, da ni nobene razlike med ljudmi – no, kot tisto, kar ste danes dopoldne govorili o manjšinah. Če si nisva midva različna, kaj lahko potem dava drug drugemu? Kako bi sploh lahko bila prijatelja?««…( str. 133)

Sanje, 2012; (Zbirka  Sanje. Roman), 156 str.  

Ni komentarjev: