6. februar 2013

Borut Golob: RACLETTE

Borut Golob je novo ime v slovenski literaturi, na katero je treba resno računati. Zablestel leta 2009 s prvencem Smreka bukev lipa križ. Raclette je najnovejša knjiga, ne pa zadnja.

Preberi več

ODLOMKI:
..."Začela se je s sprehodom po gozdu, ki je bil utalitarne narave. To je dobro. Sprehodi, ki služijo sami sebi, torej sprehodi zaradi sprehodov, pomenijo, da je človek, ki se sprehaja, mrtev človek.
   Sprehodi tja v tri dni so, bi rekel, nekakšna promenada zombijev, ki premikajo svoja telesa zaradi
priporočil osebnih zdravnikov ali farmacevtov.
 Zato vzdušja na farmacevtskih sprehodih nikoli niso izrazita, ker od crkovine pač težko pričakuješ očitne znake življenja.
  Moja draga, ki nekoč nikakor ni imela diskriminatornih stališč do mesa, je ljubila sprehode po gozdu, ker je tudi meso, moško meso, na razpadajočem štoru dišalo drugače. Poleg tega je bil divjačinski kontekst nekoliko nepredvidljiv zaradi šumov. Šumenje je mojo drago med postopkom, dotičnim postopkom, vzvalovalo v razburjenju.
    Ob upoštevanju dejstva, da je bilo med najinim sprehodom po gozdu povsem mogoče najti kompilacijo svežih gobic, primernih za praženje s puranjim filejem, drobnjakom in kislo smetano, je jasno, da so bili najini sprehodi dvojno utilitaristične narave.
    Na drevesnem štoru sva ob bočni plahti lisičk vedno imela dokaz, trden dokaz tako rekoč, da emso ni nujno človeškemu organizmu škodljivo.

    Osebni terapevt moje drage, ki je v nasprotju z nekoliko utesnjeno specialistko za izvajanje regresij premogel uradno diplomo o strokovnosti svojega početja, je v moji dragi absolutno priporočal sprehode po gozdu.
   Težava z osebnim terapevtom moje drage je bila dvojna, zaradi česar je domneva , da se težave pojavljajo vsaj v parih, če že ne v množini, povsem upravičena.
   Prva težava s terapevtom je bila ta, da je obstajal.
   Obstajal je šele po tem, ko je moja draga po vrnitvi iz Nairobija povedala, da je končno svobodna vegetarijanka.
   Naslednja težava s terapevtom se je pojavila potem, ko so jo, težavo, razkrinkali mediji.
   Osebni terapevt moje drage je bil strokovnjak za delo s heroinskimi odvisniki. Njegovi profesionalni zamaknjenost in intenzivnost poslanstva sta bili vzrok za to, da je ogromne količine metadona mimo uradne evidence podarjal trinajst - do šestnajstletnim odvisnicam, ki so mu v zahvalo za razumevanje nastavljale vse predstavljive telesne odprtine, dokler mu ni neka za svoja leta odločna preveč ambiciozna lepotička poginila na vhodu v menzo.
   Krivda je bila objektivna: pošiljka nadstandardno dobre robe iz Afganistana ni prenesla kombinacije s terapevtovimi medikamenti.
   Terapevt je sicer med praznjenjem testisov za svojo požrtvovalnost prejel nekaj medijskih nagrad t.i. ženskih časopisov, v redkih prostih trenutkih pa je s svojimi strokovnimi nasveti ljudi učil hoditi.
   Po nesrečnem preminutju svoje stane je izgubil zaupanje rahločutne publike in moje drage, ki da obdržala njegove nasvete o sprehajanju brez koitusa, ki da šele tako, sprehod, doseže svoj namen."... (str. 70-72)

Modrijan, 2012, ( zbirka Bralec); 198 str.

Ni komentarjev: