26. avgust 2013

Jorge Bucay: LJUBITI Z ODPRTIMI OČMI

Si predstavljate, kako namesto dolgoveznega priročnika zapeljivo zapisati teorijo o medsebojnih odnosih med spoloma? No, recept je preizkusil Jorge Bucay,  in Silvia Salinas v pričujočem delu. Ustavrila sta roman, kjer zablodeli e-maili naslovnika privedejo v položaj vohljača po osebnih zadevah. Čeprav resnici na ljubo, gre bolj za poslovno kot osebno korespondenco, kjer si psihologa izmenjujeta mnenja o ljubezenskih odnosih ter pišeta knjigo o tej temi.

ODLOMKI:
..." Ko se zaljubimo, partnerja ne vidimo takšenga, kakršen v resnici je. Ljubljena oseba takrat služi kot platno, na katerega zaljubljeni preslikava svoje idealizirane podobe." 
  
" Kmalu po tem začnejo prihajati na dan moje njslabše plati, ki jih prav tako projiciram v partnerja."

"Zaljubljenost je torej zveza s samim seboj, čeprav vanjo povabimo še nekoga, na katerega projiciramo svoja občutja. "  ... ( str. 191)

..."Biti ljubosumen pomeni, da vztrajamo v prepričanju, da naš partner daje nekomu drugemu nekaj, kar pripada samo nam. Ali kot pravi Ambrose Bierce v svojem Hudičevem slovarju: "Biti ljubosumen pomeni bati se, da bomo izgubili nekoga, ki ga, če ga izgubimo zaradi tistega, zaradi česar se ga bojimo izgubiti, niti ni vredno obdržati.""...
  ( str. 197)


Mladinska knjiga, 2012

Preberi več

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Uff, Jorge Bucay ima res odlične knjige! Prebrala njegove Zgodbe za razmislek, to je tale knjiga: http://www.emka.si/zgodbe-za-razmislek/PR/1445532,13987. Več kot priporočam, to so zgodbe za življenje!