22. september 2013

Michal Viewegh: LETOVIŠČARJI

Duhovita bralska poslastica... Priporočam.


ODLOMKI:
     ...."MAX, HYNEK IN VEST NARODA
 
 Max se- tako kot večina njegovih pisateljskih kolegov - gotovo ni imel za živo vest kogarkoli ali česarkoli, še zlasti ne celega naroda. Pri branju nekaterih časopisnih člankov, ne nekaj literarnih večerih v Nemčiji, še zlasti pa na nekem  praškem pisateljskem kongresu pa je vendarle imel intenziven občutek, da mu je podtaknjena nekakšna obveznost čutiti odgovornost za marsikaj,
  Le da on te vsenarodne ali celo svetovne odgovornosti - roko na srce - ni čutil.
   Ni bil seveda neodgovoren pisatelj: čutil je na primer odgovornost do sebe kot avtorja, vedel je, kaj je odgovornost do založbe, in navsezadnje se je pogosto čutil kar neprijetno odgovornega do svojih bralcev. Za povrh se mu je zdelo, da če mora še zdaj občasno polagati račune za besed in stavke, ki jih je napisal pred tremi, petimi ali tudi desetimi leti. je to za enega človeka čisto zadosti odgovornosti.
    Konec koncev je čutil tudi določeno državljansko odgovornost. Vsake toliko je podpisal to ali ono peticijo, se udeležil tega ali onega mitinga, študiral predvolilne programe posameznih strank, hodil na volitve, bral časopise in v enega - kot je že bilo omenjeno - skoraj celo leto tudi pisal; zavračal pa je predstavo, da morajo pisatelji vsako jutro brati časopis, da bi izvedeli, o čem bodo čez dan pisali v svojih romanih.
   To mesijansko, nekoliko narodnopreporodno dojemanje pisatelja je bilo sicer povsem očitna napaka, vendar na Češkem še povsem neizkoreninjena, zato si je Max že lahko predstavljal, kako bodo na njegov roman reagirali nekateri recenzenti:
  Avtorjev novi roman se dogaja v nekakšnem čudnem, nerazložljivem brezčasju, kjer o tem, da smo na koncu dvajsetega stoletja - in ne na primer na koncu devetnajstega - verjetno priča le permanentna navzočnost bencinskih črpalk, večpasovnih avtocest in klimatiziranih avtobusov. Človek sredi naglo leteče zgodovine, medčloveški odnosi, ki jih je  razburkal nedaven politični prevrat, burna sprememba celotne družbe . kot da avtorja nič od tega ne zanima. Njegovi protagonisti  - vključno z mladim poslancem češkega parlamenta (!) - so namreč ravno na dopustu... Morda bomo šele, ko  bo mladi avtor dovolj zrel , da bi razumel stavek Grahama Greena, da "se prek ali slej vsak človek mora prikloniti eni
strani - če hoče ohraniti svojo človečnost", dočakali njegovo knjigo, v kateri ne bodo samo turisti. "... (str. 113-114)  
...."Začel jeo je grobo,  nestrpno porivati. Ta strop, Karel, bi bilo treba preplestakti.
    "Padaždi minutočku, " ga je prosila.
     Ni je ubogal. Zakaj bi jo ubogal, če je kopuliral. Poznate pštiri vrste orgazmov? - Pozitivni: "Ja!Ja!"-  Negativni: "Ne!Ne" - Verski: "O, moj bog! O, moj bog!" - In zaigrani: "Oleg! Oleg!" ( str. 273)

Sanje, 2006; 341 str.



Ni komentarjev: