10. januar 2014

Mark Nepo: KNJIGA PREBUJENJA

Čudovita knjiga. Njeno branje je kot obliž na rano.

ODLOMKI:
"Babica mi je govorila:
"Ne skrivaj zelenih las,
v vsakem primeru jih bodo opazili:"" (Angeles Arrein) (str. 19)

..."Zdi se, da bolj ko se bližamo bistvu bivanja, bolj trud in nagrada postajata eno in isto. Kdo bi si mislil? Nagrada za odkrivanje resnice je izkušnja poštenega bivanja. Nagrada za razumevanje je mir védenja. Nagrada za ljubezen je to, da postanemo nosilci ljubezni. vse postane neverjetno preprosto."... ( str. 33)

" Bolj prostorna in prostrana ko je naša najgloblja narava,
bolj znosna je bolečina bivanja." (Wayne Muller) (str. 35)

..."Bolj se zbujam v to življenje, bolj se zavedam, da je božansko povsod in da tik pod površjem vsega običajnega tiho čaka neobičajno. Svetloba se lomi tako na razbiti steklenici kot na diamantu. "... (str. 44)

..."Živite lahko na dva načina.
Tako, kot da v življenju nič ni čudež.
Ali tako, kot da je v življenju vse čudež. "...(Albert Einstein) (str. 49)

..."Vsebina našega življenja se ne spremeni,
Mi se spremenimo v odnosu do nje." (Molly Vass) (str. 67)

..."Obstaja prelep tibetanski mit, ki nam pomaga sprejeti žalost kot pot k vsemu, kar je trajno in spreminja življenje. Ta mit potrjuje, da imajo vsi duhovni bojevniki strto srce- celo morajo imeti strto srce!- saj lahko šele skozi razpoko vstopijo čudeži in skrivnosti življenja."... (str. 86)

"Steklar ve:
v vročini začetka
je mogoča vsakršna oblika.
Ko se steklo strdi, je edina pot
do spremembe zlom." (str. 92)
   ...Če se torej s stvarmi ukvarjamo na najgloblji ravni, bo 'popravilo' takó del tega, kar smo, da ne bo pustilo nobene brazgotine. Lažje je spremeniti obliko pod površjem, v globoki brezčasni tekočini začetka, kot nasilno popravljati, ko je stvar že zrasla."... (str. 93)

..."O samoljubnežih navadno pravimo, da so napihnjeni, se precenjujejo in so precej sebični. Toda ob nenehnem boju s pretirano odgovornostjo, sem ugotovil, da samoljubje pogosto izvira iz podcenjevanja samega sebe, ko izgubimo občutek enosti s stvarmi.  Zaradi te ločenosti   postanemo mračno samoljubni, krivimo se, ker nismo nečesa popravili, postavili na svoje mesto oziroma smo dopustili, da se je zgodilo nekaj slabega. Ti samoočitki temeljijo na prenapihnjeni predpostavki, da lahko nadziramo dogodke, na katere v resnici ne more vplivati noben človek.
  Seveda vplivamo drug na drugega,, in to pogosto, toda reči, da je razpoloženje drugih odvisno od moje
navzočnosti, je le samoljuben način ohranjanja sebe v začaranem krogu žrtvovanja in krivde. Še več, mišljenje, da je sočlovekovo razpoloženje oziroma način njegovega bivanja na svetu odvisen od moje  navzočnosti, je začetek samozatiranja in soodvisnosti. V skrajnih trenutkih negatovnega samoljubja si naložimo breme naravnost čudežnih razsežnosti: čutimo se denimo, odgovorne ta bolezen ljubljenega človeka ali druge vrste nesrečo, ker nismo bili dovolj vzorni ali popolni." ...( str. 180-181)

..."Bodite potrpežljivi z vsem,
ker je vrez odgovorov  v vašem srcu,
in poskusite vzljubiti vprašanja sama. " (Rainer, Maria Rilke)  (str. 281)

..."Pri testih se trudimo doseči čim več točk, v službi si prizadevamo, da bi napredovali- naše misli so izurjene v prepričanju, da te morajo opaziti, če hočeš biti uspešen, te prepoznati kot posebnega, v resnici pa se prag k izjemnemu v življenju odpre šele, ko začnemo predano namenjati pozornostm ne pa je sprejemati, Stvari za nas oživijo, ko si drznemo videti in prepoznati vse okrog sebe kot posebno."... (str.293)

..."V paliju, starodavnem jeziku budizma in hinduizma, beseda, ki označuje duševno bolezen, pomeni '  napačen pogled'. Tega ne smemo razumeti pravičniško, v smislu, da se motiš, če vidiš stvari drugače kot jaz. Modrost se skriva v odkritju, da zdravje duha temelji na tem, kako neposreden in resničen je nap odnos do utripa življenja samega." (str. 307-308)

..."Ko ste v globini, ne pozabite površja.
Ko ste na površju, ne pozabite globine."... ( str. 318)

..."Lepota in pamet sta manj pomembni kot poštenost in resnica. Marsikateri ples se začne, ko se spotaknemo, in marsikatera pesem se začne  s kašljem."... (str. 331)  

..."O čarobnih vratih le tole:
ne vidiš jih niti takrat,
ko stopiš skoznje. " (Neznani avtor) (str. 388)

..."Pravo potovanje k razodetju
ni v iskanju novih pokrajin,
te,več v gledanju z novimi očmi." ...( str. 392)

"...Kar leži za nami
in kar leži pred nami,
je nič več kot malenkost
v primerjavi s tem,
kar leži v nas." ...( Ralph, Waldo Emerson) (str. 408)

..."Ti, ki hodiš, vedi, da poti ni,
pot ustvarjaš med hojo." ...(Antonio Machado) (str. 409)

..."Toda povedati hočem predvsem tole: osupljivo je, da nagrada za resnico po vsem tem času niso toliko pravičnost, znanje in strokovnost - čeprav seveda tudi- ampak predvsem radost. In nagrada za prijaznost ni dobrota, dobro ime ali povrnjena prijaznost- čeprav seveda tudi vse to- temveč prav tako radost. " (str. 434)

..."Imeti iskrenega prijatelja -takšnega, pred katerim lahko popolnoma izpraznite srce, in se še vedno počutite vredne - je bogastvo, s katerim ne morete nič kupiti, a dobite neskončno veliko. Skrivnostno, a pravično pa je, da če želite takšnega prijatelja imeti, morate takšen prijatelj tudi biti. "... (str. 383)

..."Dokler mrež ne potegnemo na krov, ne vemo, kaj bo naša hrana, Kot pravijo budisti: če želimo biti dobri ribiči, ne smemo sanjati o ribah. Potem je vse, kar najdemo ali ulovimo dragoceno." ...( str. 506)

..."Dlje ko sem na tem svetu, glasneje me nagovarjajo tihe stvari. Več kop doživim in preživim, pogosteje najdem resnico v vsakdanjih stvareh, ki so nam vsem skupne. Bolj ko me mehča bolečina, globlja je moja radost in več se naučim od stvari, ki živijo v veličastnem miru." ... ( str. 534)

Mladinska knjiga, 2012; 591 str.

Ni komentarjev: