10. april 2014

Karel G. van Loon: SAD STRASTI

Karel G. van Loon je nizozemski pisatelj, esejist in publicist. To je njegov prvi roman, za katerega je tudi prejel nagrado Generale bank. Roman je bil preveden kar v 34 jezikov in tako postal najbolj prevajan nizozemski roman.

Življenje postavlja težke preizkušnje pred glavnega junaka Armina. Podre se mu preteklost in prihodnost, ko izve,da je od rojstva neploden. Živi namreč z domnevnim sinom, medtem ko je njegova ljubljena partnerka Monika ter otrokova mati že deset let pokojna. Preberi več...

ODLOMEK:
   " "Kaj res to hočeš? Ali ti bo pomagalo, če boš vedel, kako se je Monika slekla pred njim? Ali bi res rad vedel, ali je doživela orgazem? Ali se je zgodilo v vajinem stanovanju ali pri njem ali pa na mizi, kjer je ležalo cel kup prospektov, v tisti klavrni potovalni agenciji? Ali ti bo kaj pomagalo, če boš vedel, ali ga je vzburila brazgotina na njenem trebuhu? Samo to ti hočem reči, Armin, če boš še enkrat govoril  z njim, če ga boš šel zaslišat, potem ni več v tvojih rokah, kaj boš izvedel in česa ne. Spomni se na čenče, s katerimi te je hotel Robbert potegniti za nos. Lahko se zgodi, da je še teže živeti z odgovori kot pa z vprašanji. Samo to sem ti hotel reči. Lahko prinesete še eno rundo?"
 
Odkritost je temelj vsakega prijateljstva, toda odkritost lahko prijateljstvi tudi uniči. Enako tudi ljubezen.
( str. 129)

 Tuma, 2005; Zbirka "Beri globalno", 236 str.

Ni komentarjev: