3. februar 2015

Dijana Matković: V IMENU OČETA

Prvenec avtorice, ki sicer ni več neznana po imenu, saj veliko piše za medije. Knjiga kratkih zgodb v ženski prozi, je prav osvežujoča novost. Simpatično, berljivo, iskreno, duhovito.

ODLOMKI:
..." včasih je treba izbrati nočno vožnjo mimo domov bivših fantov, bivših ljubimcev, mimo zamujenih priložnosti, mimo nekoč izrečenih besed, treba je opazovati ugasnjen luči na njihovih oknih, si predstavljati njihove postelje, njihova nova , s svojo toplo maternico pomirjena dekleta, treba je vizualizirati vse te zgodbe, ki bi lahko postale tvoje, da bi do stanovanje prišla mirna kot že dolgo ne, prižgala luč in vse do jutra držala štafeto popolnoma budnih." ... (nočna vožnja, str. 49)

..."po celem dnevu v knjigah po lastnem izboru, glasbi po lastnem izboru, po celem dnevu med štirimi stenami, torej po dnevu brez komunikacije z zunanjim svetom, si tako zelo podoben zgolj samemu sebi, da nisi ničemur podoben. " ...( pekarna, str. 57)

..."ker pravijo  prosim in hvala, ko si oboji mislimo- ko te jebe!
     ker so eksistenčno krizo najprej spoznavali kot filozofski pojem, jaz pa najprej kot prakso. "... ( o tem, zakaj se mi z (malo)meščani dogaja šum v komunikaciji, str. 58)

..." še mi prijatelji pošiljajo svoje pesmi ali tuje pesmi ali svoje romane ali glasbo- več , kot lahko predelam v eni noči, vsi ti svetovi, v katere se je treba hvaležno potopiti, da bi vsakič znova ugotovila, kako sorodni smo si v izkušnji biti živ in v poskusu to razumeti; ( o dobrem, str. 63)

..."pod špehom imam mišice, pod plehko fasado čisto dušo, pod sranjem od umetnosti talent v razvoju, plus trenerja, terapevta in urednika, ki lahko to potrdijo." ( talent v razvoju, str. 66)

...."sedela sem okoli devete zvečer na skali ob morju, v črnih kratkih hlačah, majčki z napisom drama queen, s pivom v roki in mp3-jem v ušesih, mestne gospe, ki so hodile mimo, z možem pod roko ali brez, so me ves čas grdo pogledovale, zakaj?
   sem najboljše, kar lahko doleti njihove sinove. (mestne gospe,  str.41)

Preberi več o Dijani Matković  

Goga, 2013; 92 str.

Ni komentarjev: