22. januar 2015

Marianne Costa: NO WOMAN' S LAND


Glavnina romana se sicer dogaja v Brezimnem mestu, a zlahka ga prepoznamo kot Sarajevo ali katerokoli mesto v Bosni med zadnjo vojno. Mlada ženska- igralka s svobodnimi nazori sreča vojnega begunca, zaradi katerega izgubi glavo in ga spletom naključij, ko dobi delo pri prostovoljni organizaciji, ki potrebuje prevajalko gre iskat "Tja doli" v vojno oziroma povojno vihro. In kakor pravi legenda, da kdor pije iz vodnjaka v Sarajevu, se vanj vrača.    

Založba Pivec, 2013; 379 str.

ODLOMKI:
..."Preteklost ne more sobivati s sedanjostjo, pravi doktorica Atraver. Da se počutimo žive, je močnejše od vsega. To je tako, kot da odpiramo vrata v eno in v drugo smer. Nemogoče jih je odpreti v obe smeri hkrati." ( str. 160)

..." Zame in za mnoge druge( novinarje, plačance, borce in prostovoljne priče vseh vojn), za vse tiste, ki so nekega dne izstopili iz svoje brezbrižnosti, da bi se pridružili boju za pravično stvar (in ki jih je zgodovina  za to nagradila ali izdala, saj je vseeno), je zelo mogoče- ali pa je to zgolj mamljiva misel, da je to možno-, da je ta pravična stvar nekoč imela obraz. Kot otrok, ki se rodi, kot tujec, ki stopi v bar, kot nov pevec ali platnica sentimentalnega romana. " ...( str. 182) 

Ni komentarjev: