10. marec 2015

Miha Mazzini; SAMO SMEH NAS LAHKO REŠI

Izbrane kolumne za Planet Siol.net v letih 2012-2014 je izdala založba Goga  v knjigi. Duhovito, kritično, berljivo, zabavno, tragikomično. Lahko bi dodala kar nekaj superlativov, a se zavedam, da je Mazzini eden mojih najljubših avtorjev in ni nujno, da delite moje mnenje.
 
ODLOMKI:
"Čisto vsakič, ko na letalu odprem slovenski časopis in preberem naključno izbrano novico, mi možgani kar poskakujejo in večino poleta porabim za razumevanje tega, kar je domorodcem samoumevno, Če moramo pred odhodom na Dunaj pustiti trebuh zunaj, moramo po vrnitvi v Slovenijo odložiti še svoje možgane. Po nekaj dneh se slovenskim novicam privadim in njihovo norost opazim le, ko iščem snov za kolumno." ...( str.122)

..."Recimo, da imamo tri zelo sposobne na eni strani, na drugi tri skrajno nesposobne, vmes pa razdeljene vse druge. Nato vodstvo dobi idejo, da bi odpustili tiste tri najslabše. Ti se upirajo, po pomoč se zatečejo tudi na cehovsko združenje.
    Do sem je zgodba običajna, povsod po svetu bi jo lahko našli. A poslušajte nadaljevanje: kolegi skupaj z možnimi odpuščenimi sesatvijo  protestno izjavo, v kateri se sklicujejo na socialni čut: odpustiti je treba najboljše delavce, kajti ti lahko službo dobijo povsod, obdržati pa morajo najslabše, saj ti ne morejo nikamor in jih nihče noče. Pahnjeni bodo v bedo." ...( str. 161)

..." Kar je veliko bolj odkrito povedal Jože Javoršek:" Gospode nikdar nismo motili pri kraji, kaj šele pri ropanju : gospoda je lahko zmeraj počela natanko tisto, kar si je želela."
    Refleks, ki se je zbudil s kemičnimi sledmi, je daven.Ropajo nam državo, mi pa gledamo v nebo.   
     Nekaj ganljivega je v tem. V teh napetih obrazih, ki so tja do 20. stoletja strmeli v nebo in poskušali uganiti Božjo voljo, ki jo je nadomestila Titova in zdaj kemikalije.
    Medtem ko ljudstvo odločno strmi navzgor, pa gospoda, če uporabim Javorškov izraz, mimo njega odnaša in odvaža vse, kar lahko. In ko bodo vnuki čez desetletja spraševali starke in starčke, kako je mogoče, da niso ničesar opazili, jim bodo ti ogorčeno ugovarjali, kazali na posnetke letalskih sledi z označenimi dnevi in urami ter se bahali, da sta jim država in prihodnost res ušli, ampak na nebu niso spregledali niti oblačka."... ( str. 213)
 
..."Zato ni čudno, da so internetni mediji podivjali: velik del se jih je preselil v Titova sedemdeseta in jih hvali na vse pretege. Po medijih sodeč je Slovenija izgubila prihodnost, o preteklosti pa se moramo šele dobro skregati. Vzrok je seveda strah, slaba samopodoba in občutek nemoči, ki nas hromi in nas sili svojo agresivnost sproščati na edini varen način, s prerekanjem o stvareh, ki jih ne moremo več spremeniti. "...( str. 217)

..."Kot pisatelj se včasih zakopljem v časopisne arhive in težko je ločiti današnje časopise od včerajšnjih. trupla povojnih pobojev še kar gnijejo po gajbicah, ne utegnemo jih pokopati.
     Izbrisani so še kar izbrisani.
     Vsak problem , ki si ga naredimo, ostane z nami za večno." ...( str. 231-232)

..." Slovenci torej volimo z vojnami, Kar pomeni, da nam zunanje okoliščine odstranijo ljudi, ki bi jih sicer volili, potem pa nimamo druge izbire, kot da obkrožimo nova imena."...( str. 235)

Goga, 2014; 369 str.

Ni komentarjev: