28. junij 2008

Jože Hudeček:ULICE MOJEGA PREDMESTJA


Ko pomislim na Jožeta Hudečka, dobim najprej pred oči njegovo sliko z malega ekrana in gostobesedno izvajanje literarne kritike. Več kot štirideset let je bil namreč zaposlen na Televiziji Slovenija, kot novinar komentator in urednik v uredništvu zelo odmevnih oddaj o kulturi. Jože Hudeček je novinar, pisatelj, kritik, urednik in publicist. Rodil se je v Ljubljani 24. 2. 1937. Študiral je primerjalno književnost in umetnostno zgodovino na filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Napisal je več esejev, novel in romanov. Prejel je nagrado Zlati ekran (1987), francosko odlikovanje viteza reda umetnosti in literature (1976) in Župančičevo nagrado za literarno delo (1998). Leta 2006 je dobil nagrado Viktor za življenjsko delo. V istem letu je prejel nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva. V štirih desetletjih je s svojim novinarskim delom zaznamoval slovensko novinarstvo. V utemeljitvi je žirija zapisala:" Ne govorimo le o nešteto oddajah in intervjujih, med njimi tudi s Sartrom in Arturjem Millerjem, o dokumentarnih filmih, televizijskih oddajah najrazličnejših zvrsti. Dolga leta je kulturna politika nacionalne televizije slonela na njegovih ramenih, saj je bil urednik uredništva ter komentator, in to v času, ko ni bilo lahko vzdržati pri utiranju poti svobodnemu izražanju mnenj v novinarstvu."

Knjiga Ulice mojega predmestja so avtorjevi spomini na otroštvo. Napisani so tako barvito, silovito, opojno, da kar pademo v ta svet, ki ga več ni. Pri tem avtor ohranja vse svoje najbolj značilnosti, svoj smisel za humor, lucidnost, iskrivost, neprekosljivi tempo, izbran jezik.

"Leta in leta sem hodil od ateljeja do ateljeja in skupaj z umetniki spremljal njihov razvoj. Včasih sem si vzel kakšen košček. Ustvaril sem si svet, ki je drugačen. In to je tisto, kar me v življenju zanima: ustvarjanje novih svetov. " (Vir: Urša Izgoršek v "Nedelo" intervju ob njegovi 70-letnici dosegljivo na http://www.gore-ljudje.net/novosti/8690/ )

Več o avtorju preberi in poglej na : http://www.genspot.com/ShowVideo.aspx?video_id=7430
in http://revija.ognjisce.si/leto2003/feb2003/pdf/pogled.pdf

Karantanija, 2000;233 str.

Ni komentarjev: