28. junij 2008

Kačič, Mila: SKOZI POMLADNI DEŽ BOM ŠLA

V knjigi Skozi pomladni dež bom šla je zbrana vsa poezija Mile Kačič na enem samem mestu. Mila Kačič se je rodila leta 1912 v Sneberju pri Ljubljani. Po poklicu je gledališka in filmska igralka in je bila članica ljubljanske Drame. Piše izpovedno liriko, predvsem o ljubezni in materinstvu. Nekaj pesniških zbirk: Neodposlana pisma, Letni časi, Spomin, Okus po grenkem.
Čeprav je literarna kritika in kolegi poeti niso uvršali v vrh poezije, je to storilo ljudstvo, ki jo je bralo in jo bere. Njena poezija je našla pot do srca prenekaterega bralca ali bralke pa najsi bo vzrok njena večna tema ljubezen, vsa možna občutenja ljubezni. " Neizrečena, neizhrepenjena, neuničljiva, neizživeta… na veke vekomaj večna. Od črke do črke, od pričetka do zadnjega verza je neposredna, čuteča, trpka in večno ljubeča."
Ifigenija Simonović je v književnih listih zapisala." Zanimivo bi bilo zbrati odmeve na poezijo Mile Kačič. Od njenih prijateljic slišim, da jo kritiki in pesniški kolegi niso spoštovali, imela pa je veliko bralcev. Poezijo je brala po vsej Sloveniji, tudi v zamejstvu. V veliki kozmopolitanski Ljubljani je dobiti dvajset poslušalcev za pesnika ali pesnico že velik uspeh, Kačičeva pa je baje brala v polnih kulturnih domovih. Njene knjige so bile takoj razprodane. Smo mogoče spregledali veliko pesnico? Smo pripravljeni na novo srečanje?- ( Vir: http://www.sanje.si/delo.php?deloId=140)
Preberite in presodite sami. Menim, da vas ne bo pustila ravnodušnih, pa čeprav niste poseben ljubitelj/ica poezije.
Tretji ponatis, Sanje, 2008;189 str.

Ni komentarjev: