5. avgust 2008

Margaret Mitchell: V VRTINCU

Raziskava Agencije za raziskave javnega mnenja Harris je ugotovila, da je sveto pismo daleč najbolj priljubljena knjiga v ZDA, je Svetemu pismu z velikim zaostankom sledijo knjige, ki so med najbolj branimi tudi v evropskih državah. Moški najpogosteje prebirajo delo Gospodar prstanov J. R. R. Tolkiena, pri ženskah pa prednjači V vrtincu Margaret Mitchell.


Lahko bi rekli, da V vrticu spada med "žensko klasiko". Margaret Mitchell je zgodovinski roman V vrtincu izdala leta 1936 (to je njen edini roman, ki je izšel pred njeno smrtjo) in leto pozneje zanj dobila Pulitzerjevo nagrado. Leta 1939 so po romanu posneli 222 minut dolg film, ki je bil nominiran za petnajst oskarjev, dobil pa je deset zlatih kipcev. V glavnih vlogah so zaigrali Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland in Hattie McDaniel, režiral pa je Victor Fleming. V vrtincu, ki se začne na plantaži Tara v Georgii na predvečer ameriške državljanske vojne, je danes eden najbolj priljubljenih filmov vseh časov in simbol t. i. hollywoodskih zlatih časov. Film nagradili z desetimi oskarji.

Rhett Butler in Scarlett O'Hara se naslednje leto v muzikalu V vrtincu selita na gledališke deske londonskega West Enda.







Obzorja, 1974 FIZIČNI OPIS............ : 2 zv.

Ni komentarjev: