5. avgust 2008

Marguerite Duras: LJUBIMEC

Marguerite Duras ima prav posebno mesto med najpomembnejšimi ustvarjalci sodobne francoske in evropske literature ima . Rodila se je leta 1914 kot Marguerite Donnadieu v tedanji francoski Indokini, današnjem južnem Vietnamu. Otroštvo Durasove je zaznamovala revščina in družinske nesreče, po drugi strani pa izostren čut za pravičnost in obsesija z nemogočo ljubeznijo. To so motivi, ki se pogosto pojavljala tudi v njenih romanih in scenarijih. Vse to je neizbrisno zaznamovalo romaneskni, gledališki in filmski opus »velike Duras«. V Francijo je prišla pri 18 letih, ko je začela študirati matematiko, pravo in politične znanosti. Za pisanje pa se je navdušila šele po srečanju s svojim dolgoletnim partnerjem Dyonisom Mascolojem.
Njeno pisanje in pripoved odlikujeta neposreden jezik, prežet s poezijo ter tekoč slog. Preproste ljubezenske zgodbe pelje k razpletom, ki junakom zmeraj puščajo boleče nezaceljene rane.


Svoj prvi roman z naslovom Predrzni je Durasova izdala preden je dopolnila 30 let, največji literarni uspeh pa je dosegla z romanom Ljubimec, ki ga je izdala leta 1984 in za katerega je prejela številne nagrade. V filmski svet je Marguerite Duras vstopila leta 1958, ko je napisala scenarij za film Hirošima, ljubezen moja, leta 1975 pa se je s filmom India song, ki je prejel nagrado na cannskem filmskem festivalu, uveljavila tudi kot režiserka.

Umrla je leta 1995.

Ljubimec je presunljiva ljubezenska zgodba iz Indokine med hčerko ravnateljice francoske šole in sinom kitajskega milijonarja. Zgodba, kakršno bi si želela doživeti sleherna ženska.

Režiserka Dominique Auvray, ki jo je do smrti Durasove vezalo trdno prijateljstvo in plodno poklicno sodelovanje, je o njej posnela film, s katerim ji je želela postaviti filmski spomenik. Pri ustvarjanju filma jo je vodila želja, da Durasovo predstavi tako, kot jo je sama poznala: " Kot odkrito, izzivalno, pozorno, brezpogojno, svobodno, velikodušno, mladostno in uporniško žensko."

Delo, 2004; 93 str.

Ni komentarjev: