5. avgust 2008

Nejc Zaplotnik: POT

Knjižničarji OOK Celje so zapisali za knjižni prvenec POT Nejca Zaplotnika, da je "bržkone najpopularnejša knjiga v slovenski planinski literaturi - biblija za iskalce smisla v gorah. "

"Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi." To so legendarne besede Nejca Zaplotnika, ki se je leta 1979 skupaj z Andrejem Štremfljem kot prvi Slovenec povzpel na Mount Everest.

"Pot, nam govori o vzponih in padcih, o različnih problemih s katerimi se srečuje človek iz dneva v dan. Knjiga tako ne govori le o alpinizmu, temveč nam avtor prav prek posameznih vzponov prikazuje svojo duhovno rast. Na tej težki poti pa pisatelju pomagajo predvsem revni nepalski ljudje: »Naučili so me čakati na ljubezen in ljubiti čakanje, ki je lepše od dejanja samega, naučili so me veseliti se drobnih stvari, ki so na prvi pogled videti čisto vsakdanje, in ne le hlepeti za velikimi dogodki na mejah svojega bivanja« (str.175). Ob prebiranju knjige nam je jasno, da avtor nikoli ne izbira lahke poti. Vsak vzpon je zaznamovan z včasih kar nečloveškimi napori, ki pa so vedno poplačani. Kot sam pravi: »Stisk roke in pozabljeni so vsi napori, ostane le še ponosna zavest o uspehu, zaupanje vase in vera v življenje« (str. 66). Zaveda pa se, da uspeh nikoli ni odvisen samo od posameznika – knjiga tako pretresa predvsem pomen prijateljstva: »Vse bolj spoznavam, da je tovarištvo veliko več vredno od uspeha. Prijatelji so ostali, vse drugo pa je preteklost« (str.136). V knjigi avtor med drugim odlično prikaže notranje bolečine in boje, ki mu jih prinaša pot: sprašuje se o narodni pripadnosti itd. Vsak dan v gorah mu tako predstavlja ne samo bitko z goro in časom, temveč predvsem »bitko s samim seboj in s svojimi slabostmi« ( str.195). Nejc Zaplotnik tako gore vedno opisuje kot »lepe in varne, okrutnih gora ne poznam. Nevarni smo sami, kadar dvomimo v svojo pot, kadar se nam tresejo kolena, takrat, ko bi morali misliti in garati« (str. 48).
Vir: http://www.marmotadventure.com/?do=zaplotnik

"Nejc Zaplotnik je brez dvoma ena najbolj karizmatičnih osebnosti slovenskega alpinizma. Za tako oznako pač ni dovolj, da imaš za seboj kopico imenitnih vzponov v domačih in tujih gorah. Tudi ni dovolj, da so med njimi tri težke prvenstvene smeri na osemtisočake, kar ga je leta 1979 postavljalo ob bok slovitemu Messnerju. Tisto najpomembnejše je dejstvo, da je Nejc svoje življenje resnično živel tako iskreno, kot ga je opisal v Poti. Zato temu mojstrskemu tekstu ni kaj dodati niti odvzeti." Iz spremne besede Vikija Grošlja.

Življenje Nejca Zaplotnika se je tragično končalo pod pobočji Manasluja (o tem lahko več preberete v knjigi Vikija Grošlja Do prvih zvezd), vendar nam je s svojim življenjem in s svojo potjo zgled, da ne smemo nikoli obupati na poteh življenja.

Več na: http://www.anzecokl.com/2008/02/03/nastajanje-filma-manaslu-poslednja-pot-nejca-zaplotnika/

Ljubljana: Cankarjeva založba, 1983, 278 str.
ali
Mladinska knjiga, 2007; 278 str.

Ni komentarjev: