26. december 2009

Arto Paasilinna: ŽUPNIKOV ZVERINSKI SLUŽABNIK

Arto Paasilinna je zaščitni znak za dobro branje. Pisatelj, ki običajne stvari in ljudi ter vsakovrstne čudake popiše z vestnostjo in natančnostjo, ki ji ni para. V počasnem ritmu pelje zgodbo h koncu. V nobenem delu pa ne manjka humorja in kritike družbe. Župnikov zverinski služabnik je medved, ki so ga farani podarili svojemu župniku za petdeset let, ker niso vedeli, kaj bi z mladičem. Iz Zlomka je zrasel v Zlodeja, odraslega medveda., ki je spremljal župnika na potovanju po skoraj pol sveta in bil z njim vpleten v marsikatero prigodo.

Tole je slikovit prizor ekumenskega srečanja škofov, mul, duhovnikov, "katerih namen je bil miren pogovor o skupnih potezah različnih ver, ne da bi iskali razlike med njimi. Srečanja se je poleg kristjanov in muslimanov udeležilo tudi mnogo budistov, hindujcev, taoistov, konfucionistov in šintoistov. Udeleženci so prišli na srečanje kot posamezniki in ne kot predstavniki svojih Cerkva ali vernikov. " (str. 266)... Shod pa se je s pričakovanji končal tako: "Takrat je župnik Oskari Huuskonen vstal in z mogočnim glasom farškega dušnega pastirja , ki je nekoč grmel s prižnice Nummenpääja zarohnel:
"Nehajte se že za boga tako hudičevo prepirati! Namesto, da branite svoj stališče, poskušajte razumeti še druge in njihova različna videnja! V vseh svetovnih verstvih je veliko dobrega, humanega, vsi bogovi so božji! Ne iščite samo napak pri drugih, vi zarukani telebani, ampak se postavite v bratsko vlogo! Amen!" ... (str. 270-271)

Mladinska knjiga, 2009; 311 str.

1 komentar:

Žiga pravi ...

všečna knjiga, vendar je Gozd obešenih lisic dosti boljša zgodba