19. december 2010

Paolo Giordano: SAMOTNOST PRAŠTEVIL

Paolo Giordano je rojen v Torinu leta 1982, po poklicu fizik. Delo je njegov prvenec, za katerega je prejel nagrado "Strega", najuglednejšo italijansko knjižno nagrado. Roman je navdušil tudi bralce, saj je bil prodan v milijon izvodih in preveden v 20 jezikov, med njimi tudi v slovenščino. Lahko navduši tudi vas. Priporočam.

"Odrl je usta in hotel reči, da je najhujša kletka, ki si jo lahko zgradiš to, da se počutiš nekaj posebnega, a ostal je tiho." ( str. 169)
....

"Sam ni vedel zakaj, ampak imel jo je rad. Mogoče zato, ker sam ni imel otrok, ali pa zato, ker je lahko, odkar je bila tu ona, ob enajstih odšel v bife preverit izžrebane loterijske številke in ga je ob vrnitvi z nasmehom vprašala, no smo obogateli? Mogoče zato, ker je imela pohabljeno nogo in je pogrešala mamo, kot je on pogrešal ženo, pogrešanja pa so si med seboj nekam podobna. Ali pa zato, ker je bil prepričan, da se bo kmalu naveličala in bo moral zvečer rolo spet spuščati sam, nakar se bo s prazno, težko glavo vračal domov, kjer ga nihče ne čaka." ( str. 200)
....

"Spustila se je z vajeti in kar odleglo ji je. Zdelo se ji je, da je zmeraj vse delala zaradi drugih, zdaj pa je bila čisto sama in lahko je končno nehala s tem, se preprosto vdala. Za iste stvari je imela več časa, a pri premikanju je čutila nekakšno vztrajnost, upor, kot da se ziblje skozi žitko tekočino. Nazadnje je opustila celo najenostavnejša opravila. V kopalnici se je nagrmadilo umazano perilo, ona pa je po cele ure preležala na kavču, vedoč za tisti kup, in da ne gre za nič težkega, toda to ni prepričalo nobene njene mišice. "( str. 257 )
....

"Vse popoldne je potem odšteval in sešteval, koliko ur študija je vrgel proč. Ko je zdaj pomislil na to, se je zdel sam sebi neumen, kot se zdimo sami sebi neumni, če pomislimo, koliko časa zapravimo s tem, da si želimo biti kje drugje. " ( str. 297)
...

"Reči ji mora, tukaj sem, ali pa oditi, odleteti s prvim letalom in spet izginiti. se vrniti v kraj, kjer je vsa ta leta visel v negotovosti.
Zdaj se je tega že naučil. Odločitve padejo v nekaj sekundah, preostali las pa zanje plačuješ." ( str. 305)

Mladinska knjiga, 2010; 313 str. ( zbirka Roman)

1 komentar:

Valentina pravi ...

Ta opis me je pa res pritegnil, da preberem knjigo.