3. julij 2011

Julian Barnes: PREREKANJA

Ljubezenski trikotnik, tak kot je bil na začetku. Prerekanja je namreč predhodnica knjige Ljubezen etc. Glavna junaka sta sošolca in najboljša prijatelja Stuart in Oliver, ki se zaljubita v isto žensko Gillian. Ta se najprej poroči s Stuartom, a se kmalu ogreje za Oliverjevo gorečnost in melodramatičnost nasproti Stuartovi dolgočasni, trdni, samoumevni bankirski pozi. Loči se in poskusi z Oliverjem.


ODLOMKI:


"... Želim si, da bi bilo življenje podobno bančništvu," sem rekel. "Saj ne mislim, da je zlahka razumljivo. Nekateri deli so neverjetno zapleteni. Vendar na koncu lahko razumeš, če se le dovolj potrudiš. Ali pa je kje kdo, ki razume, čeprav šele potem, ko je že prepozno. Problem pri življenju pa je, se mi zdi, da je lahko že prepozno, pa ga še zmeraj ne razumeš." ... ( str. 36)

..." Astivate pomeni, zlasti pri živalih, preživeti poletje v stanju otrplosti. In jesen. In večino svojega življenja. " ... ( str. 90)

..."Nikoli prej me ne bi motilo iti nakupovat z Oliverjem. Pošteno povedano, Stuart ni ravno koristen; ne ker ne bi maral nakupovanja, temveč, ker vse, kar oblečem, pohvali. Pravi, da sem čudovita v vseh barvah on modeli. Če bi prišla iz garderobe z vrečko za smeti okoli pasu in s senčnikom svetilke na glavi, bi rekel, da mi pristaja. To je sicer lepo in ganljivo, praktično pa ni."... ( str. 91)

..." Mož prvi posumi in zadnji izve." ( str. 111)

..." STUART

Oliver je imel v vseh teh letih kar precej deklet, vendar, če hočete slišati moje mnenje, nikoli ni bil zaljubljen. Saj je trdil, da je zaljubljen, velikokrat. Zmeraj je delal starokopitne primerjave z junaki grand opere, počel je stvari, ki jih zaljubljeni ljudje pač počnejo; bil je potrt, izblebetal je svojim prijateljem, napil se je, ko so se stvari zapletle. Vendar mu nisem nikoli verjel, da je zares zaljubljen.

Tega mu nisem nikoli povedal, vendar me je spominjal na tiste ljudi, ki ves čas trdijo, da imajo gripo, v resnici pa so samo prehlajeni. "Imel se to zoprno tridnevno gripo," bodo rekli. O, ne, imel si samo smrkav nos in lažji glavobol in slabše si slišal, vendar to ni bila gripa, čisto navaden prehlad je bil. Kot nazadnje. In pred tem. Nič več kot močan prehlad."... ( str. 117)

..." Z ljubezenijo, etc. Podmena je zelo preprosta. Svet je razdeljen na dva razreda: na tiste, ki verjemejo, da je namen, poklic, bas pedal in poglavitni napev življenja ljubezen in da je vse drugo - vse drugo- le etc. , in na tiste, na tisto nesrečno večino, ki prvenstveno veruje v etc. življenja, za katere je ljubezen, kakor koli že prijetna, le minljiv mladostni nemir, drdravi preludij v menjavanje plenic, ne pa nekaj tako trdnega, stanovitnega in zanesljivega kot na primer oprema stanovanja. To je edina delitev ljudi, ki kaj velja." ... (str. 121)

..." Ne sprašuj in ne bodo ti lagali."... ( str. 133)

..."...Denar, je kot nadalje razumem, moralno nevtralen. Lahko ga uporabiš za dobre namene, lahko ga uporabiš za slabe namene. Obtožujemo lahko tiste, ki trgujejo z denarjem, ali tiste, ki trgujejo z ljubeznijo, ne pa tudi samih predmetov."" ( str. 137)


MK, 1997; 232 str. , ( Zbirka Zenit)













Ni komentarjev: