26. december 2011

Miha Mazzini: DROBTINICE


Drobtinice so roman, s katerim je Miha Mazzini zaslovel. Drobtinice so leta 1987 izšle pri Prešernovi družbi v nakladi 54.000 izvodov in so že dolgo razprodane.

Knjiga je dobila nagrado Slovenski roman leta in Zlato ptico za izjemne umetniške dosežke. Po romanu je bil posnet film z naslovom Operacija Cartier, ki je dobil nagrado CIRCOM za najboljši evropski TV film leta 1992.


ODLOMKI:
..."Rekla je, da čaka fanta. da je prišla pol ure prezgodaj. Zasmilila se mi je. Prave ženske pridejo vedno prepozno." ( str. 52)

...V gostilno je prikorakal krožek kulturnikov, Štirje s kozjimi bradicami in slikarskimi čepicami, z njimi se srednje ohranjeni štiridesetletnici. Odcveteli grupies. Poznal sem jih na videz. Pesnik je spadal v njihov krog, kar ne. Posedli so za mizo, ne da bi se zmenili zame. Za enega sem vedel, da je slikar amater. Imel je svoj krožek, ki je pred leti užival veliko popularnost. Število članov je naraslo do neverjetnih razmer. Hodili so po travnikih, noseč stojala in pribor, ter malali kozolce. Na pokrajino so se spustili kot kobilice. Nisi mogel vreči kamna čet kozolec ali iti scat za grmovje, da ne bi razbil glave ali poscal slikarja amaterja. Razstavljali so izdelke v svojem prostoru in drug drugemu delili nasvete. Trenutno je bilo število članov precej manjše. Barve so bile drage, prav tako platna. Trg je bil že popolnoma zasičen. V vsakem gospodinjstvu je visel kozolec. Mlade družine so zalagali preostali slikarji.
Naročili so rundo."... ( str. 59)

Prešernova družba, 1987; 165 str.

Ni komentarjev: