22. september 2012

Arto Paasilinna: PRIKUPNA STRUPARKA

Kar se mene tiče, to ni najboljša knjiga znanega avtorja, čeprav ohranja v njej najboljše odlike svojega pisanja, humor, ironijo in zabavno zgodbo preprostega človeka.

ODLOMEK:
..." V pekli so se kameradi Pertti Lahtela, Jari Fagerstrom in Kauko Nyyssonen spet srečali. Njihova situacija v novih okoliščinah je bila hudo nadležna. Zlikovcem je bilo dodeljeno težko in naporno delo, v glavnem enolično, večkrat čezmerno in nepotrebno, zaradi česar si se seveda vsi trije pritoževali.
      Zagrenjeni in željni maščevanja so se združili v peklensko druščino in komaj čakali na smrt polkovnikove vdove Linee Ravaska. Srčno si upali, da se jim Linnea ne bo izmuznila v nebesa. Molitev treh barabinov je bila uslišana. Polkovnikova vdova Linnea Ravaska je bila res napotena v pekel, tako kot se že vekov veke dogaja vsem pripadnikom finskega in njemu sorodnih narodov.
    Maščevanja lumpi kljub temu niso mogli uresničiti, saj so Linneo v peklu varovali zdravnik Jaakko Kivisto, polkovnik Rainer Ravaska in najboljši prijatelj slednjega - sam Lucifer.
   Vsi trije kavalirji. Dama je pač tudi v peklu dama. "... ( str. 208)

Mladinska knjiga, 2012; 208 str.  

Ni komentarjev: